ANNA3 | Stijn Coninx - Aan het woord | Donderdag 12 november 2020 | 20 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Uitgesteld naar 2021
Datum is nog te bevestigen

Aan het woord:
STIJN CONINX

 

20.00 uur lezing

19.30 uur deuren open

 

tickets

  • 5 euro

 

Regisseur Stijn Coninx hoopt niet alleen dat we na de coronacrisis nog altijd samen naar de bioscoop zullen kunnen gaan. De vraag is voor hem ook hoe corona zal ge- en misbruikt worden om een aantal dingen in de wereld te veranderen, zowel in positieve als in negatieve zin.

Het zal volgens hem veel mensen inspireren tot solidariteit en om “to the point” te komen over wat écht belangrijk is in het leven.

Stijn Coninx studeerde in 1980 af als regisseur aan het RITCS in Brussel met een documentaire over Raoul Servais.

Zijn carrière begint hij als assistent-regisseur van verschillende Belgische films.

In 1987 maakt hij met Hector zijn eerste langspeelfilm. De hoofdrol is weggelegd voor de komiek Urbanus en dit blijkt een groot succes. In 1990 komt Koko Flanel, de tweede filmkomedie met Urbanus, die het nog beter doet in de zalen.
In 1992 brengt Coninx met Daens een drama over priester Adolf Daens en sleept een nominatie voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film in de wacht. Deze eerste drie films staan bovenaan de lijst van succesvolste Belgische films.

In 1993 verleent koning Boudewijn hem de adellijke titel baron.

Na deze grote successen bekwaamt Coninx zich verder in biopics zoals Licht over Heleen van der Laan, To Walk Again over Marc Herremans, Sœur Sourire over Jeannine Deckers en Marina over Rocco Granata. Eén van de laatste projecten was Niet Schieten, een reconstructie van de bijzonder gewelddadige overval van 9 november 1985 op een filiaal van de warenhuisketen Delhaize in Aalst door de Bende van Nijvel.

Behalve films regisseert hij ook televisieseries. Zo werkt hij samen met Hugo Matthysen voor Het Peulengaleis, Nefast voor de feestvreugde en Anneliezen en met Marc Didden voor De Kavijaks.

In 1999 is Coninx te gast op het Zomerfilmcollege. In 2007 wordt hij voorzitter van SABAM en blijft dat tot begin 2014.

Stijn Coninx is vakhoofd film aan het RITCS in Brussel.

Waarom deze lezing?

Met deze lezing willen we mensen inspireren en met elkaar in gesprek gaan over nieuwe ontwikkelingen in onze superdiverse en complexe samenleving.

We willen “fundamenten” aanbieden waarvoor we beroep doen op gekende sprekers die vanuit hun discipline onderzoeken of en hoe we kunnen komen tot een open en tolerante samenleving.

 

Verloop van de avond

Vanaf 19.30 uur bent u welkom in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk.

Om 20.00 uur stipt geeft Stijn Coninx zijn lezing gedurende ongeveer 60 minuten.

Daarna is er mogelijkheid tot het stellen van vragen en discussie.